Tuesday, December 16, 2008

~Bukan Lagu XPDC~

~Berakit-rakit dahulu, berenang-renang ketepian, Jangan balik dahulu, kite join XPDC Ulu Kenasian~

Berminat nk join XPDC berakit di ulu kenas,sg perak?.. Persatuan Silat Cekak Ustz Hanafi MMU Cyberjaya akan mengadakan program Ekspedisi Berakit Di Ulu Kenas

Tarikh : 24hb Jan - 28hb Jan [week 3 cuti trimester]
Tempat : Sg.Perak,Ulu Kenas
Bayaran: RM20 (5 hari)
Konsep : survival
Penganjur bersama: BTN

Tarikh tutup penyertaan 26 Disember 2009


Penyertaan ini terbuka pada sesape shj yg berminat. Sebarang penyertaan dan pertanyaan boleh hubungi mane2 contact person ini.

Azhar(0136296544,ym:fto5487@yahoo.com)
Ezwan(0193720717,ym:nawez108@yahoo.com)
Fiena (0193633763,fiena_1211@yahoo.com).

Penyertaan anda amatla kami alu2kn. terima kaseh

note: ni, azhar yg suruh letak kat blog...die suruh promote....azhar, hg kene belanja aku giant sandwich mlm kang.....haha

63100 cyberjaya
7.52 malam

~Release Tension~

Mengetahui Cara Mengurangkan Stress Anda...

Usrah Institution:: IU induction Camp

IU induction Camp(19,20 & 21 Disember 2008)!!!

Inginkan suasana nyaman dan tenang?
rindukan kicauan burung yg comel2?
ingin menikmati kejernihan sungai ciptaan tuhan yg sejuk dan mengiurkan?

Institusi Usrah membawakn kpd anda sebuah program lasak yang menyeronokkan seperti:

-Jungle Tracking sambil mempelajari cara menyembelih ayam
-Kembara malam yang mengasyikkan
-kembara ukhwah yang menghiburkan dan pelbagai lagi aktiviti2 lain yg menarik!!

tempat:kem rimba ria,sg congkak

bayaran: RM10 (bagi yg berkemampuan)

insyallah..anda tidak akan menyesal!!..tempat sgt2 terhad!!..

berminat??...Sila daftarkn diri pada ketua2 biro anda yg tersyg or kpd exco yg tertera dibwh sblm 17 Disember:

Bro Fuad aka dj fuad
h/p:0132016728
ym:akunye_email

Sis Shuhada
h/p:0132003105
ym:sunflowergal88

p/s: manfaatkn masa muda anda yg hanya sekali!!

Institusi Usrah
Kampus Cyberjaya
"we're here not to judge but to share"

63100 cyberjaya
6.14 petang

Friday, November 14, 2008

T-Shirt Labuh Terkini

Assalamualaikum w.b.t :D

kepada semua insan yang bergelar muslimah yang dihormat
i:)

Dalam usaha mempopularkan lagi budaya t-shirt labuh muslimah dikalangan wanita muslim di Malaysia,Indonesia dan Singapura. mdprintshop. com yang ditubuhkan oleh para pelajar MMU Cyberjaya telah melancarkan produk pertamanya

~Forever Muslimah~


T-shirt labuh muslimah yang menarik dan sopan sesuai dipakai oleh para muslimah tidak kira peringkat umur untuk ke pelbagai majlis dan aktiviti . Harga yang ditawarkan adalah antara terendah dipasaran.Jadi jangan lepaskan peluang untuk memiliki Forever Muslimah ya :D


Forever Muslimah - The Secret.




Forever Muslimah - The Beauty







Harga
Cuma

RM32.00 sahaja

size up to XXXL

berminat?

Tarikh Tutup Tempahan : 13/12/2008 (Rabu)
Tarikh Terima Tempahan : 28/12/2008 (Jumaat)


sila hubungi

No.H/P : 013-3706980 (Mr Khalid)|013- 2005763 (Mr.Izuan)|012- 6359291 (Mr.Ifwan)

email :

motionprinting@ yahoo.com

ym :

prisoner_c@yahoo. com




terima kasih:)

63100 cyberjaya
6.47 petang

Thursday, November 13, 2008

~Come and Join Us~

Program Institusi Usrah yg terdekat....



Moh rame2 kite pogi program nie......

note:Best sgt...tentang perbandingan akidah.

63100 cyberjaya
10.24 pagi

Wednesday, November 12, 2008

~4 Hari 3 malam di perantauan~



Bandung, Indonesia

sekitar gambar2 menarik yg diambil ketika penulis berada disana.....


masih di tanahair...tunggu sambil menunggu......



Alhamdulillah..selamat sampai di bumi yg nyata...



i'm coming Bandungggg......



di kawasan kawah gunung berapi yg berstatus tidak aktif....



di "Kampung Daun"...tempat mkn yg mahal ~ "mahal kalu mkn disininya" ujar pak Lody, super bg bdk laki...



ade org ckp la...ni gambar FAHRI di kawah putih...huhu



bergambar dihadapan rumah Pak Agung....



bershopping di bandar Bandung sambil menikmati keindahan alam....



selamat tinggal Bandung...akan kuingat ning2 disana..hahaha

note:sekadar berkongsi pengalaman..ermm, best sgt...InsyaALLAH, harap dpt kesana lg..."nnt kita ketemu lg ya pak lody" ujar Fahri dan kwn-kwnnya kpd super mereka....

63100 cyberjaya
1.20 pagi

~Cuti 3 minggu~

Membuang masa-masa cuti

Alhamdulillah....byk aktiviti yg dirancang dpt dijalankan ngan jayanya.....Beraya ke rumah teman2, bercuti ke seberang laut, membantu emak dirumah, menunggu result peperiksaan, ...dan lain...huhuh

note:Alhamdulillah, aktiviti yg dijalankan adalah berfaedah...

63100 cyberjaya
10.10 malam

Sunday, October 19, 2008

~kun fayakun~

Manusia itu mudah lupa....

kun fayakun....sebuah drama pendek yg sgt memberi pengajaran kdp ku....Ya ALLAH, betapa manusia tu mudah lupe, dr siapa atau kpd siapa mereka harus meminta...minta pertolongan...minta mcm2...

sekadar..."ala...kalu aku nk kaya, aku kene keje kuat la...." dimanakan pergantungan kpd ALLAH ketika itu. Sepatutnya, adalah lebih molek..." InsyaALLAH, kalu aku lebih kuat berikhtiar, ALLAH akan mempermudahkan urusanku utk mendapatkan rezeki.."

lagi satu, bagaimanakah tahap kesabaran seseorang itu apabila ditimpa ujian atau bencana....Sbgi seorang muslim, ape yg sepatutnya perlu kite lakukan...
Setiap org yg beriman, ia akan diuji oleh ALLAH utk menguji tahap keimanan ...

ikuti filem ini,ia ade 10 episod... kerana ia byk memberi manfaat kpd kite...sekadar utk berkongsi...Selamat menonton :)


video

episod seterusnya, sila klik ~ http://www.youtube.com/results?search_query=kun+fayakun&search_type=

note:musahabah diri ini...sesunggahnya manusia itu alpa dan leka...Ohh ya..Lg satu, aku harap dan aku nk lihat pengarah2 dan pelakon2 dr Malaysia dpt membuat filem seperti ini...

63100 Cyberjaya
9.51 malam

~Alhamdulillah..~

Sambung Beraya....

Alhamdulillah...exam pon dh selesai....
InsyaALLAH...doakan...mengharapkan terbaik....

Ermm...yg penting. dpt sambung beraya........



note: Yahooooooooooo...!!!!

63000 Cyberjaya
6.29 pagi

Thursday, October 9, 2008

Peperiksaan Akhir Semester

~Doakan kejayaan ku...~



sekali lagi peperiksaan berlangsung.....bertujuan utk menguji tahap pembelajaran ku utk subjek pd sem nie... 5 subjek utk kuhadapi dan kutempuhi...InsyaALLAH, semoga ALLAH permudahkan segala urusan ku....Amin....



note: Ya ALLAH, engkau permudahkan lah urusan ku....AMin.....x sabar nk abis sbb nk sambung raye...hehehe...

63000 cyberjaya
2.04 petang


Salam Aidilfitri

~Selamat Hari Raya, Pohon maaf dipinta~




kat sekolah dulu cikgu ade cakap, kalu puase sebulan, bole raya sebulan...betul gak kan...huhu..By the ways, dikesempatan ini, masih belum terlambat utk penulis mengucapkan
selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin, kpd keluarga-keluargaku tercinta yg semuanya berada di perak, guru2 sek, matrik perak dan mmu cyberjaya, sahabat2 seperjuangan, kenalan yg mengenali diri ini, dan muslimin dan muslimat yg berada diseluruh dunia nie....
Kullu 'Aam wa Antum bi Alfal-khair

note: yeah....beraya macam nk exam.....apekah....????

63000 cyberjaya
1.20 petang

Wednesday, September 24, 2008

~Study@Masjid~

Dlm mencari Malam LaiLatulQadar

Alhamdulillah, akhir nye kini, ramadhan telah memasuki 10 malam terakhir, malam yg ditunggu oleh semua umat Muhammad SAW. Dlm mencari 1000 kebaikan dlm satu malam, mengabdikan diri kpd Allah, empunya dunia nie...



pengalaman merasai 10 mlm terakhir di Masjid Shah Alam..melihatkan suasana yg sebenar..menyentuh dan bergetar hati ini..Ya ALLAH....Pengalaman yg menarik juga, didlm sebuah bilik di masjid shah alam yg dihuni oleh pelajar2 MMU, ku melihat kerusi2 serta penghuninya tawaddu' ke lantai sujud masjid....Ya ALLAH....

note: Ya ALLAH, engkau permudahkanlah diri ini dlm 10 malam yg terakhir ni utk meningkatkan amal ibadah kpd mu Ya ALLAH, AMin....

631000 Cyberjaya
1.59 petang

Sunday, September 21, 2008

~Pengalaman yg kelakar~

Kejar-mengejar

pd hari jumaat mlm sabtu yg lalu, telah diadakan jamuan berbuka puasa psscuhmmucyber bersama guru utama, Yang Mulia Hj M.Radzi Bin Hj Hanafi... ape yg menarik yg aku nk cite adalah, aku dikejar oleh security mmu...hahahah...kerana menunggang motosikal secara berbahaya...hehe...xde lah...sbb aku x pakai helmet...


sekadar gambar hiasan...

haih...leceh la...mlm kot...consider la....huhu...Tp, keselamatan perlu diutamakan....Betul3..

note: utamakan keselamatan, ingatlah orang yg tersayang

63000 Cyberjaya
11.56 malam

Saturday, August 30, 2008

~Persediaan & Perancangan Ramadhan kali ini~


Bulan keampunan... Bulan rahmat... Bulan barakah...



Sedar tidak sedar, bulan yg ditunggu-tunggu tiba kembali jua. Alhamdulillah, ALLAH masih memberi kite kesempatan pd kali ini utk menikmatinya sekali lagi disamping memperbaiki pelaksaan ramadhan kita pd kali ini, semoga ia menjadi ramadhan yg terbaik. Ibadah puasa adalah menjadi kewajipan bd setiap manusia yg bergelar mukmin spt firman ALLAH swt yg bermaksud:
" Wahai org-org yg beriman diwajibkan atas kamu sekalian puasa, sebagaimana diwajibkan atas org-org sebelum kamu agar kamu sekalian bertaqwa (Al- Baqarah : 183) .

Dan, sentiasa memohon kpd ALLAH semoga Ramadhan pd thn ini, 1429 hijrah adalah bukan Ramadhan yg terakhir bg kita. Seperti doa yg telah diajarkan oleh Rasulullah kpd kita; apabila Baginda Rasulullah saw melihat anak bulan rejab, baginda membaca yg bermaksud,
Ya ALLAH, rahmatilah kami dengan Rejab dan syaaban, dan sampaikanlah kpd kami Ramadhan. (Hadith riwayat at-Tabrani dan Ahmad).

Betapa besarnya rahmat Ramadhan yg ALLAH kurniakan kpd kita dimana Rasulullah mangajar kita utk berdoa agar kita dihidupkan sehingga sampai bulan Ramadhan. Bagi para mukmin yg bertaqwa, Ramadhan kali ini adalah sememangnya ditunggu-tunggu apabila tamatnya Ramadhan pd tahun lepas dgn penuh tangisan keinsafan dan ketaqwaan. Bulan bukan sekadar nikmat, tetapi penuh dgn ujian serta peluang utk amal ibadah disamaping mendekatkan diri dgn ALLAH swt.



Persediaan dan perancangan perlulah dilakukan utk kita memaksimumkan bulan Ramadhan pd kali ini. Seperti yg kita tahu, amal kebajikan akan diganjarkan berganda apabila dilakukan dlm bulan Ramadhan. Yg sunat diberikan pahala wajib. Yg wajib digandakan dgn gandaan sesuai dgn kurniaan ALLAH swt Yang Maha Kaya. Ketika menjelang ramadhan, Rasulullah bersabda yg bermaksud ;
" Wahai manusia, menjelang tiba bulan agung lagi berkat. Bulan yg didalamnya ada satu malam yg lebih baik dari 1000 bulan. Sesiapa yg mendekatkan dirinye dgn mengerjakan amalan Fardhu, seolah-olah dia telah mendapat 70 pahala fardhu di bulan-bulan yg lain. Sesiapa yg mendekatkan dirinya dgn amalan-amalan sunat, seolah-olah dia mendapat pahala amalan-amalan fardhu di bulan-bulan yg lain. Ia adalah bulan sabar. Ia adalah bulan yg awalnya rahmat, tengahnya keampunan dan akhirnya selamat dari neraka..." (Riwayat Ibn Khuzaimah)

Subhanallah....Semoga ALLAH mempermudahkan urusan-urusan kita utk Ramadhan kali ini.AMIn...

note: betulkan, rezeki tuhan tidak diduga pemberiannya..oleh itu, kite jgn lepaskan peluang-peluang yg terhidang dihadapan kite dimana ia amat memberikan kebaikan kpd diri kite sendiri.

63000 Cyberjaya
11.24 pagi

Wednesday, August 6, 2008

~BerTaMbaH uMuR~

Moga ALLAH meredhai kehidupan selama ini....

Alhamdulillah...segala puji bg ALLAH, yg telah memberi kesempatan kpd ku utk meni'mati umur 21 tahun. AMin....Semoga ALLAH lebih memberkati dan meredhai kehidupan ku selama ini dan future.......


sekadar gambar hiasan.....

Impian, sentiasa mendewasakan diri dan lebih menumpukan kpd impian yg hendak dicapai, samada di MMU ataupun dalam kehidupan. Lebih mempersiapan kan diri utk menghadapi cabaran yg akan mendatang.

note : Hidup nie mcm roda, seketika berada di atas, kite boleh menikmati kesenangan dan seketika berada di bwh, dpt merasai kehidupan yg penuh kesengsaraan

63000 Cyberjaya
3.34 pagi

Thursday, July 31, 2008

Alhamdulillah...


Karnival Wajadiri Nasional peringkat PL, IPT & Sekolah

On 26 July 2008, team of silat cekak ustaz hanafi MMU Cyberjaya has been participated Karnival Wajadiri Naisonal at UTM Skudai, Johor Bharu. I’m personally was very proud for participated in these tournament because of I’m a representative for my universities which is Multimedia University. For that tournament, I involve in 3 categories which is ‘sepasang kreatif serangan pisau’,’ umum kreatif tangan kosong’ and ‘umum kreatif senjata’. In these competition also, I got many experience about the how to make our performance is the best and influence the judger to gives us a higher mark. The interesting part that i want to share when i'm going to the UTM is, i noticed that the relationship between members of silat cekak hanafi was very closed although there are coming from different place. In others word it called unite. Maybe....

During depart from MMU Cyber...


waiting for other members....

siswi representative......

MMU emas........


MMU emas........

Our AcHiEvEmEnT....

For these year, MMU Cyberjaya team was send 37 participate for representative of psscuhmmucyber. There included 18 representative from siswa(man) and 16 representative from siswi(woman). Our main purposeis to give the excellent performance and take off gold in each categories. We were take about less than 1 month for our preparation beyond these tournament. We not sure whether our preparation is enough or not in order to achieve our purpose.... But, insyaALLAH, as humans, we just need to attempt and the result was come to ALLAH...Amin...


writer with his partner in 'sepasang pisau' category...

MMU Cyber..MMU Cyber..MMU Emas.............

posing first at our official transportation.....

MMU Cyber..MMU Cyber..MMU Emas..............

Emas...jgn x emas..................................


Before Tournament begin.....

Sharp at 8.30 am, every participant must entered to the hall for opening ceremony session. Participants was arranged by the their contingent. The hall was know as Dewan Sultan Iskandar, UTM. The opening ceremony was officiater by Naib Canselor of UTM.Among of the VVIPs that came for opening ceremony is YM Md. Radzi Bin Hj Hanafi, which is ourGuru Utama for Persatuan Silat Cekak Ust Hanafi Malaysia. The have a lot of demontration about silat cekak ust hanafi. There also have a montaj from UTM's silat cekak ust hanafi society. The ceremony was ending about at 10.30 am.

MMU Cyberjaya contingent............


during official ceremony......

For this year tournament, there were involved about 36 contingent came from surrounding of Malaysia. For us, our commitment was very important in order to achieve or purpose. We was always make a small gathering that conduct by alumni for the purpose of give us advices and also try to make our spirit re back to struggle. What important is, we were just enjoy at that day. These method that we used in order to avoid us from nervous. Just confident what we were try to performance. Below are picture that during our performance...MMU Cyber performance.....hehehe..

'10 buah jatuh' for man................

writer with his partner,azhar mansor in 'sepasang pisau' category......

ezwan & lan rock in 'sepasang kaki'......

amni,cma,fa,fiena,ina n elya in 'papan sekeping'...........


ezwan & yus in 'sepasang tongkat'...........

ezwan & lan rock in 'sepasang kaki'......


writer,topek,wadi,faizal,faiz kecik n lan rock in 'umum tangan kosong'...........


Finally, MMU Cyber.......


Alhamdulillah, finally we already done for each catergories that we are involved. Everyone already show their effort and commiment for their performance. As usual, what we call, adat pertandingan, ada kalah dan juga ada menang. However, we as humans just can making a good planning but just only ALLAH can determined our planning. Although, we were very happy for join these tournament because we got so many experience...By the way, congritulation for our members that won for their categories...MMU Team was got 3 silver and 1 bronze for these tournament...

For silver medal was contributed by :
1. ezwan (hero) n lan rock (crock) - sepasang kaki
2.ezwan (crock) n yus (hero) - sepasang tongkat
3.cma (crock) n fa (heroin) - sepasang tongkat(women)

For bronze medal was contributed by :
1. fiena(heroin) ,ina ,cma ,amni ,fa n elya in 'papan sekeping' category

congritulation.......


picture with abg amin.....after closing ceremony.....

BY the way, for next year tournament, YM Guru Utama have been announced that Karnival Wajadiri for next year will be held at Sarawak Bumi Kenyalang.....So, tunggu kedatangan skuad MMU Cyber disana....hehe...MMU Cyber, MMU Cyber, MMU Sarawak....

by alkhalid



note: kadang2 di dunia nie, kite perlu menghadapi perkara2 yg kite tidak ingini....

63000 Cyberjaya

12.25 pagi

Monday, June 16, 2008

Azam yg tinggi

Semester baru membuka tirai



Utk sem baru ni, sy stay di HB1 plak atas sbb PNG program.
Utk sem baru ni, sy berazam utk memperbaiki pembelajaran sy.
Utk sem baru ni, sy akan memperbaharui perancangan sy..tp ALLAH tentukan..:D

63000 Cyberjaya

Indahnya

Cintaku tertinggal di Singapura......

Tak sabar rasenya utk sampai ke singapura bersama dynamic team yg lain. Dengkil adalah tempat persinggahan aku yg terakhir sblm berlepas ke singapura. Tepat jam 9.10 mlm,sy bersama kwn2 yg lain akan berlepas ke singapura dgn menaiki KTM. Perjalanan yg mengambil masa selama 12 jam ini akan menceritakan kesungguhan kami sebagai Dynamic Team Singapura.

In train about 12 hours, we just talk about nonsense until everyone becoming sleepy and go sleep for a moment. About at 7 am, we are going our journey through ‘Tambak Johor’ as we know as boarder between Malaysia and Singapore. Sharp at 7.49 am, I’m actually in my first time going out from my country as well as Singapore is the first country that I’m going for overseas. Only God know what I’m feel that time.

Day 1 ~ Sekitar di Jamiyah HQ utk Opeing Ceremony dan program di Darul Ma'wa


Day 2 ~ Sekitar di Darul Islah, Esplanade dan Kota Singa

Day 3 ~ Sekitar di CauseWay Point( Flag Day), Sister Lisa house, Sentosa Island and Mustaffa


Day 4 ~ Sekitar di Daruk Takrim...



Ermm.....sy rindu mereka semua. Semoga semuanye senantiasa berada di dlm keadaan yg sihat sejahtera..

63000 Cyberjaya